10 березня 2016 року виповнюється 75 років Анатолію Івановичу Фатєєву

10 березня 2016 року
виповнюється
75 років
від дня народження

АНАТОЛІЯ ІВАНОВИЧА ФАТЄЄВА

доктора сільськогосподарських наук, професора, завідувача відділу охорони ґрунтів ННЦ “ІГА імені О.Н.Соколовського”

 

 

 

 

 

А.І.Фатєєв — відомий вчений у галузі агрохімії, ґрунтознавства та агроекології. Народився в с. Журавлівка Бєлгородського району Бєлгородської області.

В інституті працює з 1970 року і дотепер. Тут він закінчив аспірантуру, захистив кандидатську та докторську дисертації. Працював на посадах молодшого та старшого наукового співробітника, завідувача лабораторією.

У 1984-1990 рр. А.І. Фатєєв працював директором Граківського дослідного поля. Він проводив глибокі дослідження процесів трансформації елементів живлення рослин у ґрунті в тривалих польових дослідах з вивчення ефективності мінеральних добрив при зрошенні і на богарі, а також різних форм азотних, фосфорних і калійних добрив. Це дозволило йому теоретично обґрунтувати локальний спосіб внесення добрив як найбільш ефективний прийом їх застосування в землеробстві Україні.

Пріоритетні напрями наукової діяльності А.І.Фатєєва - оптимізація мінерального живлення сільськогосподар-ських культур, закономірності впливу джерел емісії елементів-забруднювачів на їхнє накопичення ґрунтами та рослинами, розробка прийомів із детоксикації забруднених ґрунтів, відновлення родючості нафтозабруднених земель.

А.І.Фатєєв є одним із засновників створення теоретичних і методичних основ охорони ґрунтів України від техногенного забруднення. Він є співавтором концепції екологічного нормування забруднюючих речовин у ґрунтах, під його керівництвом розроблено ряд чинних нормативних та нормативно-методичних документів у галузі охорони ґрунтів. Під керівництвом А.І.Фатєєва розроблено теоретичні основи нормування вмісту у ґрунтах України ряду елементів-важких металів.

А.І.Фатєєв є членом спеціалізованої Вченої ради щодо захисту докторських та кандидатських дисертацій. У різні роки він був експертом Вищої атестаційної комісії України. Ним сформовано наукову школу – підготовлено 2 доктори наук та 7 кандидатів наук, ще 2 кандидатські дисертації подано до розгляду.

Професор А.І.Фатєєв є автором і співавтором 255 наукових праць, з них 17 монографій та книг та 16 авторських свідоцтв на винаходи.

В даний час професор А.І.Фатєєв успішно продовжує свою наукову, науково-виробничу, консультативно-методичну, експертну та педа-гогічну діяльність. За успішну наукову і науково-виробничу діяльність А.І.Фатєєва нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України. Він є лауреатом премії імені О.Н.Соколовського та лауреатом премії Національної академії аграрних наук України за видатні досягнення в аграрній науці.

Привітання ювіляру можна надсилати за адресою:

 

61024, м. Харків,
вул. Чайковська, 4
ННЦ “ІГА імені О.Н.Соколовського”
Тел./факс: (057) 704-16-69
E-mail: pochva@meta.ua