14 квітня 2015 року Трускавецькому Роману Степановичу виповнюється 80 років

14 квітня 2015 року виповнюється 80 років від дня народження провідному вченому-ґрунтознавцю доктору сільськогосподарських наук, професору, член-кореспонденту НААН Трускавецькому Роману Степановичу, який більш ніж 50 років присвятив науковій діяльності Інституту.

Основними напрямами наукової діяльності Р.С. Трускавецького є вивчення проблем моніторингу та родючості гідроморфних і кислих ґрунтів, окультурювання та охорони ґрунтів гумідних регіонів України, гармонізація їхніх продуктивних й екологічних функцій, теоретичні та прикладні засади буферної здатності ґрунтів, ресурсозбереження та екологічна безпека меліоративного землеробства, землекористування на затоплених територіях.

Він автор і співавтор понад 300 наукових праць, 26 книг, монографій, підручників і рекомендацій, 16 авторських свідоцтв і патентів на винаходи. За його науковою редакцією підготовлено ряд концепцій із розвитку хімічної меліорації земель та використання торфово-земельного ресурсу України, зокрема: «Концепцію інноваційного розвитку меліорації земель», яка спрямована на ресурсозбереження, екологічну безпеку, сталий соціальний розвиток земель меліоративного фонду, містить обґрунтування законодавчого, нормативно-правового, науково-методичного забезпечення меліорації земель.

Нині проводить активну науково-дослідну та експертну діяльність. Під його керівництвом підготовлено 8 кандидатських і 2 докторські дисертації. Він є членом спеціалізованої вченої ради із захисту докторських і кандидатських дисертацій за спеціальностями «агроґрунтознавство і агрофізика», «ґрунтознавство», редколегій низки наукових збірників, Міжнародного Союзу ґрунтознавців, входить у керівні органи Українського товариства ґрунтознавців та агрохіміків, приймає участь у підготовці матеріалів до засідань бюро Відділення землеробства, меліорації та механізації, бюро Президії та Президії Національної академії аграрних наук України. Підтримує творчу співпрацю з науковцями Білорусі, Російської Федерації, Польщі, Німеччини й інших країн. Його наукова діяльність неодноразово відзначена відомчими нагородами та відзнаками.

За вагомий внесок у розвиток аграрної науки нагороджений відзнакою «Знак Пошани» Мінагрополітики України, «Почесною відзнакою НААН», Почесною грамотою і нагрудним знаком «Творець» Держдепартаменту інтелектуальної власності, грамотою Держводгоспу України.