70 років від дня народження Цапко Юрію Леонідовичу

 

11 липня поточного року в ННЦ «ІГА імені О. Н. Соколовського» урочисто привітали відомого в Україні і за її межами вченого-ґрунтознавця, доктора біологічних наук, завідувача лабораторії гідроморфних і кислих ґрунтів Юрія Леонідовича Цапка із славетним Ювілеєм – 70 річчям з Дня народження.

Цапко Юрій Леонідович народився 8 липня 1948 року в м. Свердловськ, Росія в сім’ї військовослужбовця. Закінчив Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна. З квітня 1977 року працює в ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського», де пройшов шлях від старшого інженера до завідувача лабораторії. У 1990 році захистив кандидатську дисертацію, а в 2011 році докторську дисертацію за спеціальністю 03.00.18 - ґрунтознавство (біологічні науки) і отримав науковий ступінь доктора біологічних наук.

Основними напрямами наукової діяльності д.б.н. Ю.Л. Цапка є: дослідження розвитку сучасних процесів грунтотворення гідроморфних і кислих грунтів; буферні і фізико-хімічні властивості цих ґрунтів; пізнання природи їх акумулятивно-дисипативних функцій та структурної будови гумусових кислот; окультурювання і управління родючістю ґрунтів меліоративного фонду гумідних регіонів України; радіологія і хімічна меліорація кислих ґрунтів; розробка наукових основ раціонального використання заплавних ґрунтів тощо. Під його науковим керівництвом захищено дві кандидатські дисертації. Він є автором і співавтором більш ніж 200 наукових праць та 15-ти патентів на винаходи.

Зичимо Ювіляру міцного здоров’я, нових творчих здобутків, миру, злагоди та любові!