80 років від дня народження Лісовому Миколі Вікторовичу

Відомий вчений в галузі агрохімії, доктор сільськогосподарських наук, головний науковий співробітник лабораторії польових досліджень з добривами та управління якістю продукції народився 19 липня 1938 р. в с.м.т. Шабельківка Краматорського району Донецької області. У 1969 році вступив до аспірантури при Українському науково-дослідному інституті ґрунтознавства та агрохімії (нині Національний науковий центр «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського»), де пройшов шлях від молодшого наукового співробітника до завідувача лабораторії та головного наукового співробітника.

Під керівництвом професора М.К. Крупського у 1973 р. захистив кандидатську дисертацію, а в 1996 р. – докторську. Основні напрями наукової діяльності М.В. Лісового пов’язані з розробкою теоретичних і практичних основ хімізації землеробства та підвищення родючості ґрунтів, математичних моделей оптимізації норм добрив і прогнозу родючості ґрунтів. Він є провідним ученим у галузі агрохімії, має важливі розробки щодо систем удобрення в різних ґрунтово-кліматичних зонах України.

Основні результатати наукової діяльності викладено у 275 наукових працях, у т.ч. книгах, монографіях, методичних рекомендаціях, довідниках. Брав участь у підготовці підручників і навчальних посібників.

Від усієї душі зичимо ювіляру міцного здоров’я, благополуччя, поваги та шани від людей, любові від рідних та близьких, добра і достатку, нових плідних здобутків. Бажаємо зберегти активну життєву позицію, оптимізм і творче натхнення ще на багато-багато років!