Дослідження з економіки деградації ґрунтів здобули зарубіжне наукове визнання

Як відомо, у вересні 2011 р. Європейська Комісія, Уряд Німеччини та Секретаріат Конвенції ООН щодо боротьби з опустелюванням розпочали реалізацію Глобальної ініціативи зі сталого землекористування «Економіка деградації земель» (The Economics of Land Degradation (ELD)). Ця ініціатива представляє собою всебічну оцінку деградації земель, у рамках якої досліджують як економічний збиток від неспроможності відвернути дальшу деградацію земель, так й економічні вигоди від вирішення цього питання завдяки політиці сталого управління земельними ресурсами. У рамках цього проекту вчені-економісти Інституту у 2015 р. успішно пройшли онлайн-стажування, у результаті якого, зокрема, було підготовлено науковий продукт «Economic and ecological efficiency of soil wind erosion control methods: Example of Ukrainian Western Polissya». Фактично в результаті цього вчені-економісти Інституту (Кучер А. В., Казакова І. В.) започаткували в Україні наукові дослідження з економіки деградації ґрунтів в аграрному секторі, що, зокрема, знайшло своє відображення у відповідних публікаціях.

Нагальність і важливість науково-практичної ідеї імплементації ініціативи зі сталого землекористування «Економіка деградації земель» у країнах світу зумовили наприкінці 2015 р. публікацію доповіді «ELD Initiative: Practitioner’s Guide. Pathways and Options for Action and Stakeholder Engagement» під патронатом ELD ініціативи і Німецького товариства з міжнародного співробітництва (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)) Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку (German Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ)). Ця робота містить результати здійснених зусиль у сфері економіки деградації земель за напрямом «Опції та шляхи дій: взаємодія зі стейкхолдерами» («Options and pathways for action: Stakeholder Engagement»).

Окремі результати дослідження Кучера А. В. і Казакової І. В., проведеного у співавторстві із зарубіжними та вітчизняними вченими, увійшли в роботу «ELD Initiative: Practitioner’s Guide. Pathways and Options for Action and Stakeholder Engagement», завдяки чому в доповіді було репрезентовано й Україну. Розробники доповіді зазначили, що вона має важливу роль у поліпшенні взаємодії між стейкхолдерами під час боротьби з деградацією земель і висловили сподівання, що «це покрокове керівництво допоможе розробити й здійснити план взаємодії із зацікавленими сторонами, почерпнувши ідеї з обраних прикладів». Роботу «ELD Initiative: Practitioner’s Guide. Pathways and Options for Action and Stakeholder Engagement» можна завантажити за посиланням http://eld-initiative.org/fileadmin/pdf/ELD-practGuide2015_05_screen_300dpi.pdf.