Геохімічний стан ґрунтів у зоні бойових дій

Катерина Смірнова, кандидат с.-г. наук, завідувач відділу охорони грунтів ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» виступила на інформаційному інтернет-каналі «Агропортал» з науковою публікацією: Геохімічний стан ґрунтів у зоні бойових дій: імовірні ризики для агросектору та шляхи вирішення.

У статті показано з якими неконтрольованими змінами геохімічного складу ґрунтів аграрії можуть стикнутися на землях, по яких пройшла війна. Адже під впливом воєнних дій змінюється природний характер розподілу мікроелементів і важких металів у профілі ґрунту — підвищується їх вміст у верхньому родючому шарі через надходження з боєприпасів і зруйнованої техніки і за рахунок викидання частини ґрунтотворної породи та її перемішування з ґрунтовою масою під час вибухів. Такі зміни можуть мати довготривалі негативні наслідки для здоров’я людей і тварин та якості аграрної продукції.

Стаття містить не лише обґрунтовані висновки з результатів досліджень співробітників Інституту за тематикою щодо техногенного забруднення ґрунтів важкими металами від вибухів боєприпасів різного калібру, але й цілком зрозумілі для виробничників поради стосовно подальшого використання, або консервування забруднених земель.

Повний текст статті: https://agroportal.ua/blogs/geohimichniy-stan-gruntiv-u-zoni-boyovih-diy-imovirni-riziki-dlya-agrosektoru-ta-shlyahi-virishennya