Глобальна церемонія святкування Всесвітнього Дня Ґрунту 2020

Глобальна церемонія святкування Всесвітнього Дня Ґрунту WSD 2020 відбулася в режимі онлайн 4 грудня як спільний урочистий захід Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та Конвенції ООН з біологічного різноманіття (CBD). Більше ніж 1600 шанувальників ґрунту взяли участь у ZOOM-конференції, та ще близько 1000 спостерігали за церемонією в режимі веб-трансляції. Церемонія святкування транслювалася в Інтернеті з перекладом на 6 офіційних мов ООН. 

На запрошення Глобального ґрунтового партнерства ФАО (ГҐП) у Глобальної церемонії святкування WSD 2020 взяли участь два представники Інституту - Координатор зі співробітництва України з ГГП, директор ННЦ «ІГА імені О.Н. Соколовського», академік Святослав Балюк та заступник Координатора зі співробітництва України з ГГП, координатор міжнародної діяльності Інституту Аркадій Левін.

Відкрив Глобальну церемонію та привітав усіх учасників Генеральний директор ФАО пан Цу Донгю (Qu Dongyu). Він підкреслив, що завдяки ґрунту у світі виробляється 95 % продуктів, які ми вживаємо. Від імені CBD учасників церемонії привітала пані Елізабет Марума Мрема (Elizabeth Maruma Mrema) - виконавчий секретар Конвенції ООН з біологічного різноманіття, яка відзначила, що своєю сталою продуктивністю ґрунти, перш за все, зобов’язані їх біорізноманіттю. Постійний представник Королівства Таїланд при ФАО Танават Тьєнсін у дуже емоційному виступі підкреслив, що для забезпечення здоров'я ґрунту потрібно повсякденно вирішувати завдання збереження ґрунтів, рекультивації та сталого менеджменту ґрунту.

Постійний представник Європейського Союзу при ФАО, Олександра Валкенбург, наголосила, що турбота про наші ґрунти означає турботу про наше життя.

Під час святкування WSD 2020 було проголошено переможців Всесвітньої ґрунтової премії імені Глінки та премії Всесвітнього Дня Грунту ім. Короля Пуміпона. Цьогорічним лауреатом премії Глінки було оголошено пана Луку Монтанареллу з Європейської Комісії, який отримав медаль Глінки та чек на 15 000 доларів США.

Дуже цікава лауреатська доповідь Луки Монтанарелла мала красномовну назву «Довгий шлях до захисту ґрунтового біорізноманіття». Слід відзначити, що останні 30 років пан Лука Монтанарелла фактично був лідером або архітектором усіх значущих ґрунтових подій та досягнень Європейського Союзу. Він сприяв формуванню ґрунтової політики Європейського Союзу, зокрема, розробці нового Європейського закону про захист ґрунтів, Європейського зеленого курсу та нещодавно створеної Європейської обсерваторії ґрунтів. Як провідний прихильник захисту ґрунту, він сприяв включенню ґрунту в переговори та документи Ріо + 20 та чіткому визнанню необхідності сталого менеджменту ґрунту для досягнення Цілей сталого розвитку ООН.

Більш детальну інформацію про лауреата премії ім. Глінки Луку Монтанареллу можна знайти на сайті ФАО http://www.fao.org/global-soil-partnership/resources/highlights/detail/e... .

Нагородою до Всесвітнього дня ґрунту ім. Короля Пуміпона відзначають людей або установи у всьому світі, які організовували найбільш впливові урочистості зі святкування WSD. Цього року нагороду ім. Короля Пуміпона отримала Індійська рада сільськогосподарських досліджень (ICAR) за організацію найкращого заходу кампанії WSD 2019.

Під час церемонії святкування WSD2020 президент Міжнародного союзу ґрунтознавців (IUSS) Лаура Берта Рейс (Laura Bertha Reyes) розповіла учасникам церемонії про результати конкурсу IUSS на кращу дитячу книгу, присвячену біорізноманіттю ґрунту, та про подальші плани IUSS щодо розвитку шкільної ґрунтової освіти, зокрема з біорізноманіття.

Під час глобальної церемонії WSD 2020, співробітниця Секретаріату ГГП Роза Куєвас представила презентацію доповіді ФАО «Стан знань про біорізноманіття ґрунтів». У підготовці цього звіту взяли участь понад 300 вчених з усього світу (включаючи науковців ННЦ «ІГА імені О.Н.Соколовського»), висвітлюючи загрози та рішення, шляхом яких біорізноманіття ґрунту може забезпечити вирішення сучасних глобальних проблем. Звіт є результатом координованих зусиль Глобального ґрунтового партнерства (GSP), його Міжурядової технічної групи з питань ґрунтів (ITPS), Конвенції ООН про біологічне різноманіття (CBD), Глобальної ініціативи щодо ґрунтового біорізноманіття (GSBI) та Європейської комісії (ЄС).

Доповідь ФАО «Стан знань про біорізноманіття ґрунтів» англійською мовою доступна на сайті ФАО за посиланням: http://www.fao.org/documents/card/en/c/CB1928EN .

Стан знань щодо впливу ґрунтового біорізноманіття на життя людства, одержаних учасниками під час проведення Глобальної церемонії святкування WSD 2020, було оцінено шляхом проведення он-лайн вікторини (опитування) засобами Zoom-конференції.

Останні досягнення Секретаріату Глобального ґрунтового партнерства за напрямом розвитку Глобальної ґрунтово-інформаційної системи презентував колишній співробітник ННЦ «ІГА імені О.Н. Соколовського» Костянтин Вяткін, який сьогодні є провідним фахівцем Секретаріату ГҐП з ґрунтово-інформаційних питань. Він продемонстрував у дії сучасну ґрунтово-інформаційну систему Республіки Вірменія (Armenian Soil Information System - ArmSIS), яку створено в останні роки за підтримки ФАО.

З порядком денним, вісьмома презентаціями та відео матеріалами Глобальної церемонії святкування WSD 2020 можна детально ознайомитись на сайті ФАО за посиланням: http://www.fao.org/world-soil-day/official-celebrations/en/