Граківському дослідному полю - 90 років!

 

 

 

 

Історія Граківського дослідного поля починається з 1931 року, відколи було організовано Українську філію Науково-дослідного інституту добрив, де наукові дослідження щодо вивчення ефективності різних форм мінеральних добрив проводилися під керівництвом академіків Д. М. Прянишнікова та А. Н. Лебедянцева. В 1934 році дослідне поле перейшло в підпорядкування агрохімічного відділу Науково-дослідного інституту добрив та інсектофунгіцидів імені Я. В. Самойлова, який, на той час, був єдиним науковим закладом із вивчення форм мінеральних добрив не лише в Україні, але й у всій чорноземній зоні Європейської частини СРСР.

У період 1941–1943 рр. територія дослідного поля знаходилася в зоні, окупованій німецько-фашистськими військами, і не оброблялася. Повністю було відновлено дослідну роботу в 1947 році. Починаючи з 1984 року, дослідне поле входить до складу ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського». На його території ведуться декілька стаціонарних дослідів з вивчення загальних питань агрохімії, досліджується вплив азотних, фосфорних, калійних та комплексних добрив і мікродобрив на параметри ґрунтових показників та врожайність та якість сільськогосподарських культур.

На сьогодні Граківське досліде поле є ключовим полігоном експериментальних наукових досліджень, апробацій та виробничого впровадження наукових розробок Інституту. Результати проведених досліджень опубліковані більше ніж у декількох сотнях статей та в численних наукових, науково-практичних та науково-методичних працях, висвітлені в низці докторських та кандидатських дисертацій.