"ҐРУНТИ, СТАЛИЙ РОЗВИТОК ТА УКРАЇНСЬКЕ ҐРУНТОЗНАВСТВО"

За ініціативою кафедри агрохімії та ґрунтознавства Львівського національного університету природокористування 24-26 квітня 2023 р. проведено, одночасно в очному та дистанційному режимі, Міжнародну наукову конференцію "ҐРУНТИ, СТАЛИЙ РОЗВИТОК ТА УКРАЇНСЬКЕ ҐРУНТОЗНАВСТВО", присвячену 120-річчю від Дня Народження ГРИГОРІЯ АНДРУЩЕНКА (МНК-120)

Проведення МНК-120 організували 11 установ та організацій: ЛНУП (Україна), ГО "УТГіА" (Україна), University of Missouri (USA), SGGW (Rzeczpospolita Polska), IJES (United Kingdom), OPASC (Romania), University in Košice (Slovak Republic), Latvian RATC (Latvijas Republika), ЛНУ ім. Івана Франка (Україна), ННЦ "Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О. Н. Соколовського" НААН (Україна), Державний природознавчий музей НАН (Україна) на базі кафедри агрохімії і ґрунтознавства ЛНУП (Україна). Підсумкова кількість учасників – понад 100 осіб, зокрема закордонних – 24 учасники з 10 країн

У привітанні ректора ЛНУП академіка НААН Володимира Снітинського прозвучало, що на заклик Університету вшанувати пам’ять професора Григорія Андрущенка — видатного українського ґрунтознавця, першого завідувача кафедри ґрунтознавства Інституту в Дублянах, відгукнулись представники широкого кола наукових і навчальних установ, отже, таке зібрання є вагомим внеском в освітню і наукову складові ґрунтознавства.

Доповідями учасників конференції було висвітлено історичну значущість напрацювань Григорія Андрущенка для українського ґрунтознавства, як першого і довголітнього завідувача кафедри ґрунтознавства ЛНУП. Також окреслено прогрес ґрунтознавства у Європі, Україні та Світі; обговорено сучасні загрози, тенденції та перспективи охорони ґрунтів і підвищення їх родючості для сталого розвитку.

У доповіді Миколи Мірошниченка — д.б.н, член-кор. НААН, заступника директора з наукової роботи ННЦ "Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського" «Бачити ґрунти у часі та просторі» висвітлено основні здобутки та проблемні питання моніторингу ґрунтів, обґрунтовано напрями організації в Україні системи «Living Labs», передбачені Угодою про ґрунти для Європи (EU Mission: a Soil Deal for Europe).

Від ННЦ ІҐА також представили свої наукові доповіді професор Роман Трускавецький «Діагностико-оптимізаційні моделі основних елементів родючості ґрунтів» та Яна Погромська і Катерина Смірнова «Гетерогенність агрохімічних, фізико-хімічних та агрофізичних показників ґрунту ерозійно небезпечних земель Донеччини»

З текстами доповідей та іншими матеріалами міжнародної наукової конференції можна ознайомитися за посиланням