ІІІ Міжнародний аграрний форум AGROPORT West Lviv 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З 26 по 28 травня 2016 року проведений найбільший захід аграрної галузі у західній частині України ІІІ Міжнародний аграрний форум AGROPORT West Lviv 2016, у рамках оголошеного Організацією Об’єднаних Націй року зернобобових культур на базі Міжнародного аеропорту «Львів» ім. Д. Галицького.

Головні організатори заходу:

  • Міністерство аграрної політики та продовольства України
  • Національна академія аграрних наук України
  • Львівська обласна державна адміністрація.

У рамках форуму 27 травня 2016 року Національним науковим центром «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського» організовано два семінари:

«Зернобобові – поживні зерна сталого майбутнього»
«Перспективні напрями органічного виробництва у Західному регіоні України»

Семінар «Зернобобові – поживні зерна сталого майбутнього» організований спільно з корпорацією «Сварог Вест Груп» та Інститутом сільського господарства Карпатського регіону НААН. З доповідями від ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського» виступили: завідувач відділу ґрунтових ресурсів, канд. с.-г. наук Вадим Борисович Соловей, доктор с.-г. наук, професор, член-кор. НААН Роман Степанович Трускавецький, директор Поліської дослідної станції канд. с.-г. наук Володимир Андрійович Гаврилюк. Було розглянуто питання адаптованого до ґрунтово-екологічних умов західних регіонів України розміщення посівів зернобобових культур, ґрунтово-екологічного районування, оцінювання ресурсного потенціалу надлишково зволожених ґрунтів залежно від їх генезису, гранулометричного складу, кислотності та оглеєності. Значна увага була приділена проблемам відтворення родючості та меліорації деградованих і малопродуктивних ґрунтів, розроблення систем раціонального удобрення зернобобових культур.

Семінар з органічного виробництва та біодинаміки «Перспективні напрями органічного виробництва у Західному регіоні України» проведено спільно з компанією «Retail Academy» разом із організаціями: ГС «Інститут технологій органічного розвитку», Громадська спілка виробників органічних сертифікованих продуктів «Органічна Україна», Львівська міська громадська організація «Екотерра».

В семінарі прийняло участь більше 100 слухачів із 9 областей України, які мали можливість отримати нові знання в галузі органічного виробництва та біодинаміки від провідних фахівців та практикуючих органічних виробників. Про державну підтримка фермерів на прикладі Львівської області розповіла Наталія Степанівна Хмиз, директор Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА. Її доповідь викликала гучні аплодисменти: в бюджеті Львівської ОДА передбачено 16 млн. грн для підтримки органічних виробників. За цим показником Львівська область на першому місці в Україні.

Важливу проблему експорту органічної продукції розкрили віце-президент Львівської ТПП Володимир Богданович Коруд та представник Консультаційного органу «КьюС» Марія Олександрівна Махновець.

Президент Львівської міська ГО «Екотерра» Чоловська Наталія розповіла про активний розвиток органічного ринку у Львівській області. Доповідь Івана Гаврана, провідного інспектора сертифікаційної компанії «Органік Стандарт», про особливості виробництва та сертифікації органічної продукції тваринництва та дикоросів, стала предметом активного обговорення.

Про використання особливостей ґрунтів Західної України для органічного тваринництва та вирощування ягід доповіла старший науковий співробітник ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського» канд. с.-г. наук Шедєй Лариса, яка наголосила на необхідність приділяти значну увагу вивченню стану ґрунтів, які залучаються до органічного виробництва.

Спеціальний гість з Німеччини - Якоб Гантен (Jakob Ganten), генеральний директор Асоціації біодинамічного землеробства і садівництва Берлин-Бранденбург (Німеччина) розповів про сучасний розвиток Асоціації біодинамічного землеробства і садівництва «Demeter» в Німеччині та запросив до співробітництва.