Іініціативи MRV та проєкт ORCaSa для оцінки змін запасів ґрунтового органічного вуглецю. Вебінар

5 липня 2023 р. в онлайн форматі на платформі Zoom відбувся вебінар, присвячений системам MRV (Monitoring, Reporting, and Verification - моніторинг, звітність та перевірка) для органічного вуглецю в ґрунті, організований партнерами міжнародного проєкту ORCaSa (https://irc-orcasa.eu/newsevents/orcasa-webinar-on-mrv-systems-soil-carbon/).

Проєкт ORCaSa (https://irc-orcasa.eu/) є ініціативою Horizon Europe, яка була започаткована у вересні 2022 року з метою об'єднання усіх зацікавлених сторін, що працюють над методами уловлювання та зберігання вуглецю в ґрунті. Координацію проєкту здійснює Французький національний науково-дослідний інститут сільського господарства, продовольства та навколишнього середовища (INRAE).

Під час вебінару було надано огляд поточних методологій MRV для оцінки змін запасів органічного вуглецю у ґрунті та пов'язаних із цим методологій, а також представлено прототип системи MRV та її компонентів для сільськогосподарських ґрунтів, розробленої партнерами проєкту ORCaSa. Учасники вебінару були запрошені до обміну думками та інформацією щодо поточних методологій та запропонованих партнерами ORCaSa, а також ініціатив MRV для картографування органічного вуглецю у ґрунті.

Вебінар також висвітлив плани проєкту ORCaSa на майбутнє. Протягом наступних трьох років планується розширити сферу застосування проєкту, включивши методології MRV для оцінки змін запасів не лише вуглецю сільськогосподарських ґрунтів, але й ґрунтового вуглецю, що зберігається в лісах, пасовищах, водно-болотних угіддях і міських територіях. Усі поточні знання про ґрунтовий вуглець будуть зібрані та доступні на онлайн-платформі KP4SoilCarbon. Заплановано створення першого Міжнародного дослідницького консорціуму (The International Research Consortium on Soil Carbon) з ґрунтового вуглецю до серпня 2025 року, у якому візьмуть участь сім європейських і п'ять міжнародних партнерів.

Від ННЦ “ІҐА імені О.Н. Соколовського” на вебінарі була присутньою старший науковий співробітник лабораторії геоекофізики ґрунтів імені академіка НААН В.В. Медведєва — Оксана Бігун.