IV Міжнародний аграрний форум AGROPORT East Kharkiv 2016

 

 

 

 

 

В період з 20 по 22 жовтня 2016 року у місті Харків проходила головна аграрна подія року -
IV Міжнародний аграрний форум AGROPORT East Kharkiv 2016, у рамках оголошеного ООН року зернобобових культур, за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України та Харківської обласної державної адміністрації.

В урочистому відкритті заходу взяли участь від Національної академії аграрних наук України: перший віце-президент НААН, академік М. Бащенко, академік-секретар Відділення землеробства, меліорації та механізації НААН, член-кореспондент НААН В. Камінський; голова Харківської обласної ради С. Чернов, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації М. Беккер, провідний співробітник Департаменту водних і земельних ресурсів ФАО, секретар Глобального ґрунтового партнерства Р. Варгас та ін.

В рамках форуму 21 жовтня відбулася Міжнародна науково-практична конференція «АГРАРНА НАУКА – агропромисловому комплексу Північно-Східного регіону України».

Головні організатори:

Національна академія аграрних наук України
Північно-Східний науковий центр НАН і МОН України
ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського»

Науковцями ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» та установ НААН: ННЦ «Інститут експерементальної і клінічної ветеринарної медицини», Інститут рослинництва ім.В.Я.Юр’єва НААН, Інститут овочівництва і баштанництва НААН, Інститут тваринництва НААН, Інститут сільського господарства Північного Сходу НААН та іншими науковими установами, освітніми закладами Північно-Східного регіону, проведено практичні семінари:

«Новітні технології для агропромислового комплексу регіону»
«Зернобобові культури - поживні зерна сталого майбутнього»
«Дорожня карта для виробника органічної продукції»

У роботі семінарів прийняли участь більше 300 представників наукових установ, вищих навчальних закладів, підприємств агробізнесу та закордонних делигацій.

В ході роботи науковцями Інституту презентовано новітні розробки з ґрунтознавства, агрохімії, охорони ґрунтів, технології з рослинництва, овочівництва, тваринництва, ветеринарної медицини, механізації та у сфері харчування та переробки продукції; запропоновано застосування бізнес-інновацій в агропромисловому комплексі регіону. Означено «дорожню карту» для агровиробників, які бажають займатися органічним виробництвом – від сертифікації господарства, планування сівозмін, використання добрив і препаратів  та перспектив реалізації продукції».

За участі наукових установ НААН і вищих начальних закладів аграрного профілю, підготовлено та презентовано Реєстр перспективних наукових розробок Північно-Східного регіону в галузі АПК.

За підсумками роботи конференції підготовлено Проект резолюції, в якому наголошено на необхідності плідної взаємодії влади, бізнесу, науки, освіти, створення та розвитку регіональних науково-виробничих кластерів у кожній з галузей АПК та визначено необхідні умови для успішної реалізації регіональної науково-технічної політики в агропромисловому комплексі регіону.