Комплексна реформа в секторі гідротехнічної меліорації України

28 вересня 2022 року відбувся Меліоративний форум «Комплексна реформа в секторі гідротехнічної меліорації України», організований представниками Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), за участі членів Верховної ради України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державного агентства меліорації та рибного господарства України, Державного агентства водних ресурсів України, Світового банку, ГС «Асоціація об’єднання водокористувачів», ГС «Всеукраїнська аграрна рада», Всеукраїнської асоціації громад, представників аграрного сектору та інших.

У межах форуму відбувся круглий стіл Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, на якому обговорювалися законодавчі ініціативи та реформи в сфері гідротехнічної меліорації. Зокрема, було розглянуто Закон України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації», який визначає правовий статус організацій водокористувачів, порядок їх створення та діяльності, порядок та умови набуття ними прав на об’єкти інженерної інфраструктури міжгосподарських та внутрішньогосподарських меліоративних систем, особливості експлуатації меліоративних мереж організацій водокористувачів, права та обов’язки членів організацій водокористувачів. Також було розглянуто проєкт Закону України про операторів державних меліоративних систем. Сергій Кубах — керівник напряму земельної реформи Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), розповів про реформи в секторі гідротехнічної меліорації та їх актуальність для України.

Учасники круглого столу обговорили важливість реформи в секторі гідротехнічної меліорації в умовах змін клімату для гарантування продовольчої безпеки України та ухвалили резолюцію.

Крім того, в рамках форуму відбувся вебінар «Створення організацій водокористувачів», на якому спікери розглянули питання про створення, організаційну та юридичну модель організацій водокористувачів.

Від Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» у форумі брали участь керівник Інституту, академік НААН Святослав Балюк, завідувач лабораторії родючості зрошуваних і солонцевих ґрунтів, к.с.г.н. Марина Захарова та провідний науковий співробітник цієї лабораторії, д.с.г.н. Людмила Воротинцева.