Координаційно-методична рада щодо підсумків виконання ПНД НААН 1 «Ґрунтові ресурси: прогноз розвитку, збалансоване використання та управління» за І півріччя 2019 року

24 липня 2019 року у Національному науковому центрі «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» відбулося засідання координаційно-методичної ради з проблем ґрунтознавства, агрохімії, охорони ґрунтів. Розглянуто питання підсумків виконання у першому півріччі 2019 року ПНД НААН 1 «Ґрунтові ресурси: прогноз розвитку, збалансоване використання та управління».

Згідно порядку денного, про хід виконання ПНД та питання, що вирішує Інститут, ґрунтово-агрохімічна спільнота виступив директор Інституту, керівник ПНД, академік НААН С.А. Балюк. Обговорено роль Інституту, виконавців ПНД у вирішенні питання досягнення стабільного рівня вмісту органічного вуглецю у ґрунтах сільськогосподарських угідь, а до 2030 р. – збільшення його не менше ніж на 0,1 % (на виконання рішення Координаційної ради з питань боротьби з деградацією земель та опустелюванням від 4.05.2018 р.), рішень Постанови Міжвідомчої наукової ради НАН України і НААН з проблем агропромислового комплексу від 11.06.2019 р. «Про стан та завдання наукового забезпечення збалансованого використання і управління ґрунтовими ресурсами в контексті євроінтеграційних процесів», зокрема якою рекомендовано Міністерству освіти і науки України включити напрям «Збереження та раціональне використання ґрунтових ресурсів, покращення продуктивних і екологічних функцій ґрунтів, їх захист від деградації» до переліку пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки.

Обговорено питання функціонування Українського ґрунтового інформаційного центру на базі ННЦ «ІГА імені О.Н. Соколовського», відповідно Постанови Президії НААН від 26.06.2019 р. № 09/05 «Про створення Українського ґрунтового інформаційного центру на базі Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» та формування ПНД НААН на 2021-2025 рр. згідно пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки на 2021-2025 рр.

Звіти про виконання завдань ПНД НААН 1 «Ґрунтові ресурси: прогноз розвитку, збалансоване використання та управління» за І півріччя 2019 року затверджено.