Космічні супутники допоможуть аграріям України з посівною (інформація з вебінару EOS Data Analytics)

28 лютого 2023 року відбувся вебінар «Супутникові рішення для підготовки до посівної в Україні», огранізований компанією EOS Data Analytics (EOSDA), яка виступає глобальним постачальником аналітики супутникових зображень на основі штучного інтелекту.

Спікерами заходу були члени компанії EOSDA — менеджер з розвитку бізнесу Віталій Вишняк та ґрунтознавець Василь Черлінка. У доповідях було представлено актуальні проблеми та виклики для аграріїв України у 2023 році та технологічні пропозиції від EOSDA, які можуть допомогти у їх вирішенні. Інформація, яку було висвітлено в ході вебінару, є найбільш корисною для представників агрохолдингів, агро-консультантів, агрономів, фермерів, а також для дистриб’юторів насіння та добрив, сільськогосподарської техніки та засобів захисту рослин.

Наголошувалось, що посівна кампанія 2023 року матиме цілий ряд нових викликів для аграріїв через війну на українській землі. Ускладнилася логістика, підвищується вартість засобів виробництва. Зменшуються обсяги використання добрив, що матиме відповідний вплив на врожаї культур. В ході доповідей спікери висловили впевненість, що космічні підходи дійсно зможуть допомогти у розв’язанні сільськогосподарських проблем та пом’якшенні їх наслідків для агробізнесу. Розглянуто саме ті рішення EOSDA Crop Monitoring , які допомагають дистанційно оцінити стан поля, параметри технологічних характеристик ґрунту, щоб правильно підготуватись до весняного обробітку ґрунту та ефективно його провести. Наведено приклади практичного застосування платформи EOSDA Crop Monitoring.

Також на сайті компанії можна ознайомитись із матеріалами вебінару про деградацію ґрунтів та стратегії боротьби з нею, раніше організованого EOSDA. Посилання: https://eos.com/uk/blog/eosda-u-borotbi-z-eroziieiu-hruntiv-pidsumky- vebinaru/

Серед слухачів вебінару були й учасники від ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» — співробітники лабораторії геоекофізики грунтів імені академіка НААН В.В. Медведєва Ірина Пліско, Світлана Крилач та Катерина Романчук. Посилання на вебінар: https://eos.com/uk/blog/vebinar-suputnykovi-rishennia-dlia- pidhotovky-do-posivnoi/