Круглий стіл «Клімат змінюється – успішний фермер адаптується!»

 

 

 

 

 

4 квітня 2017 року у Волинській області за ініціативи ГО «Екологічний рух «Твоя земля» та за підтримки ГО Української молодіжної кліматичної асоціації, представництва  Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні було проведено круглий стіл «Клімат змінюється – успішний фермер адаптується!».

В його роботі взяли участь представники Департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА, Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, Волинської філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України», Поліської дослідної станції ННЦ «ІГА імені О.Н. Соколовського», Волинського обласного управління водних ресурсів, Волинського обласного центру з гідрометеорології,  Головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби) у Волинській області. 

Захід був зініційований з метою мінімізації та пом’якшення впливу небезпечних процесів та явищ, які є  наслідками зміни клімату, а також використання певних позитивних потенціалів, популяризації дбайливого та ощадливого ставлення до водних та ґрунтових ресурсів, на часі є обговорення, розробка та напрацювання проекту Плану дій з  адаптації (пристосування) сільського господарства Волині до змін клімату.

Зміна клімату у ХХІ сторіччі беззаперечно є одним з найбільших викликів для світової спільноти й потребує узгоджених дій усіх країн світу. На думку експертів ФАО, зміна клімату – це загроза для глобальної продовольчої безпеки, сталого розвитку для досягнення мети подолання бідності.

Для клімату не існує кордонів, тому й наслідки зміни планетарної кліматичної системи спостерігаємо в Україні, в тому числі й на Волині. Найбільш вразливими секторами економіки  до нових умов діяльності є сільське та лісове господарства. За  даними  Українського  гідрометеорологічну  центру  за  останні  20  років середня  температура  літнього  періоду  зросла  від  0,8  до  1,5  ºС,  а  середня  температура  січня  та лютого – майже на 2,5 градуса. Тривалі посушливі періоди, екстремальні опади та паводки, зміщення термінів сівби та посадки, поширення нових хвороб та шкідників, високий рівень пожежонебезпеки – усе це породжує ризики та посилює вразливість агарного виробництва в Україні.

У роботі круглого стілу від Поліської дослідної станції ННЦ ІГА взяв участь директор Володимир Гаврилюк.