Науково-методологічний семінар «Формування світового та вітчизняного ринку мінеральних добрив й ефективність їх застосування»

 

 

 

 

 

В умовах постійного зростання попиту на мінеральні добрива й продовольчі товари в Україні ринок мінеральних добрив через своє монопольне становище, залежність від наявності сировини й цін на неї, перебуває в загрозливому стані, та більшою мірою пов’язаний з політичними рішеннями, а не економічними законами, зазначила кандидат економічних наук, старший науковий співробітник сектору економічних досліджень ННЦ «ІҐА імені О. Н. Соколовського» Казакова Ірина Віталіївна, виступаючи на науково-методологічному семінарі Інституту «Формування світового та вітчизняного ринку мінеральних добрив й ефективність їх застосування», який відбувся 18 червня 2015 року.

У доповіді розкрито суспільно-економічне значення застосування мінеральних добрив для людства, проаналізовано рівень використання мінеральних добрив у світі загалом та темпи приросту їх застосування в окремих регіонах зокрема. Висвітлено прогнози світового попиту на мінеральні добрива, досліджено динаміку обсягу й цін на мінеральні добрива. Показано зв’язок між цінами на нафту й різними видами мінеральних добрив, зроблено порівняльний аналіз динаміки світових і внутрішньоукраїнських цін на азотні, фосфорні та калійні добрива.

Крім того, було проаналізовано сучасний стан, тенденції й економічну ефективність використання мінеральних добрив у сільськогосподарських підприємствах. Виявлено сучасні особливості дії закону спадної віддачі як загалом мінеральних добрив, так і різних їх видів під час вирощування основних сільськогосподарських культур.

Доповідь викликала жваву дискусію серед співробітників ННЦ «ІҐА імені О. Н. Соколовського», у ході якої було окреслено актуальну тематику дальших агроекономічних досліджень у цій сфері.

Результати цієї роботи викладено в однойменній науковій доповіді, яку адресовано науковцям, викладачам, аспірантам, студентам, керівникам і спеціалістам аграрних формувань, працівникам органів державного управління АПК різних рівнів і всім, хто цікавиться проблемою формування ринку мінеральних добрив й ефективного їх застосування. Зміст книги.