Підготовка плану дій із запобігання випалюванню рослинності в Україні

13 квітня 2020 р. Верховна рада України на позачерговому засіданні ухвалила законопроект №2339 щодо посилення відповідальності за пошкодження об’єктів рослинного світу. З 17 квітня за випалювання стерні на землях сільськогосподарського призначення загрожує штраф у розмірі від 3060 гривень до 6120 гривень.

Випалювання сухої рослинності та її залишків породжує багато негативних наслідків. А саме:

  • забруднення атмосферного повітря;
  • знищення рослинного покриву та тварин;
  • погіршення родючості ґрунтів та їх екологічних функцій,
  • виникнення пожеж на сусідніх земельних ділянках та у лісах, пошкодження ліній електропередачі та інших об'єктів, тощо

Про поширення небезпечної практики випалювання в Україні свідчать карти, оприлюднені на відкритих сайтах, присвячених боротьбі з підпалами:

За ініціативи Міністерства енергетики та захисту довкілля України та активного сприяння Українського ґрунтового партнерства 27 квітня відбулося он-лайн обговорення системи дій щодо запобіганню випалювання рослинності (у т.ч. на землях сільськогосподарського призначення). У цій нараді узяли участь фахівці міністерства на чолі із заступником міністра п-ні Іриною Ставчук, представники міжнародних організацій включно із фаховими експертами FАО та партнерами FАО, що представляють науку, сільськогосподарське виробництво, ОТГ та сільські ради, громадські організації. До обговорення долучився також представник міжнародного проекту по боротьбі із підпалами Eurasia Open Burning Project п. Алекс Гітельсон. Від ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського» на нараді виступив заступник директора з наукової роботи Микола Мірошниченко.

Обговорення було спрямовано на те, що заходи посилення адміністративної відповідальності мають бути складовою комплексного вирішення цієї проблеми, у тому числі проведення відповідної інформаційної кампанії, економічне стимулювання, розроблення та поширення технологій альтернативного використання залишків рослинності (у т. ч. на виробництво добрив, компостів, біогазу, матеріалів для мульчування ґрунту), покращення технічного забезпечення, створення інфраструктури та засобів швидкого виявлення підпалів та їх оперативної локалізації. Висунуто низку пропозицій до плану дій уряду із запобігання випалюванню, який наразі готує Міністерство енергетики та захисту довкілля України.