Підготовлено до видання "Стаціонарні польові досліди України. Реєстр атестатів: Наукове видання"

Підготовлено до видання реєстр атестатів стаціонарних польових дослідів, який складено за результатами інвентаризації 2014 р. "Стаціонарні польові досліди України. Реєстр атестатів : Наукове видання" за участю НААН, ННЦ "ІГА імені О.Н. Соколовського", наукових установ НААН.

Реєстр охоплює 89 стаціонарних дослідів 24 установ НААН та вищих навчальних закладів. До реєстру включено цінні в науковому відношенні стаціонарні польові досліди у різних ґрунтово-кліматичних зонах України з вивчення комплексного впливу сівозмін, обробітку ґрунту, добрив, меліорантів на продуктивність сівозмін, родючість ґрунту та охорону довкілля.

Включені до реєстру досліди можна розподілити за напрямом досліджень: обробіток ґрунту і сівозміни (30), ґрунтозахисні системи (4), системи удобрення (29), екологічне землеробство (10), комплексні системи (13), інші (3) та терміном дослідження: до 10 років (36), від 10 до 20 років (15), від 20 до 30 років (8), від 30 до 50 років (26), понад 50 років (4).

Крім загальної інформації щодо установи, місця проведення досліджень, мети та завдання дослідження, для кожного стаціонарного досліду стисло викладено схему досліду, основні результати за період проведення стаціонарного польового досліду та основні напрями досліджень польового досліду на перспективу.

На кожний стаціонарний дослід підготовлений Атестат польового досліду.