Підвищення кваліфікації агрономічних служб

5 лютого провідні науковці Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» представили змістовні доповіді учасникам навчань із підвищення кваліфікації агрономічних служб структурних підрозділів агропромислового розвитку районних державних адміністрацій та сільськогосподарських підприємств усіх форм власності, за ініціативою Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації на базі Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва.

Заступник директора з наукової роботи, доктор біологічних наук Микола Мірошниченко ознайомив присутніх із основними напрямами діяльності Інституту та приділив особливу увагу питанням підвищення родючості ґрунтів і раціонального використання добрив. Кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник відділу охорони ґрунтів Дмитро Семенов присвятив свою доповідь балансу мікроелементів у сівозміні та ефективності застосування мікродобрив. Кандидат сільськогосподарських наук, завідувач лабораторії польових досліджень з добривами та управління якістю продукції Аліна Ревтьє-Уварова продемонструвала у своїй презентації динаміку балансу поживних речовин в ґрунтах України та динаміку внесення мінеральних добрив під посіви сільськогосподарських культур за 2011-2018 роки. Також запропоновано заходи корегування негативного балансу азоту, фосфору та калію шляхом розробки та впровадження науково-обґрунтованих систем застосування добрив, які ґрунтуються на використанні міжнародної концепції 4-х правил (форма, доза, строк та спосіб внесення мінеральних добрив), з обов'язковим урахуванням параметрів ґрунтових показників та біологічних особливостей вирощуваних культур. Інноваційний метод аналізу ґрунту методом спектрометрії присутнім висвітлив кандидат географічних наук, завідувач лабораторії інструментальних методів досліджень ґрунтів Максим Солоха. Про сучасні прилади рослинної експрес діагностики ознайомив учасників Євгеній Панасенко, кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник відділу агрохімії.

Науковці Інституту пропонують аграріям допомогу у вирішенні питань діагностики стану ґрунту та посівів, розробки ефективних систем удобрення з урахуванням вимог сучасних сортів і гібридів, застосування біологічних добрив та препаратів.