Про ефективність діяльності Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського»

22 грудня на засіданні Президії Національної академії аграрних наук України заслухано та обговорено звіт директора Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського», академіка НААН С.А. Балюка, про ефективність діяльності установи. Президією НААН відмічено, що наукова діяльність Інституту спрямована на наукове забезпечення державної політики з охорони та раціонального використання ґрунтових ресурсів, збереження і підвищення родючості ґрунтів, агрохімічного забезпечення землеробства в Україні. Інститут визнано міжвідомчим національним ґрунтово-інформаційним центром та координаційним центром від України щодо співпраці з Глобальним ґрунтовим партнерством, яке функціонує під егідою Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Президією НААН діяльність Інституту визнано позитивною. Доведено за необхідне скоригувати тематику наукових досліджень на 2017-2020 рр., забезпечивши її виконання за пріоритетними напрямами: ґрунтово-агрохімічне забезпечення розвитку малого та середнього агробізнесу, розроблення нових методів дистанційного зондування та експрес-тестування ґрунтів, картографічного відображення та генералізації ґрунтової інформації, управління кругообігом та депонуванням вуглецю в ґрунтах агроекосистем для реалізації кліматичної політики у сільському господарстві, середньо- та довгострокове прогнозування якісного стану ґрунтових ресурсів. Запропоновано протягом 2017 року реалізувати проектні пропозиції в рамках міжнародної співпраці з Глобальним ґрунтовим партнерством ФАО щодо засолених ґрунтів та органічного вуглецю, сформувати нові проектні пропозиції до програми «Горизонт - 2020», інших міжнародних програм.