Робоча зустріч щодо створення узгодженої бази даних масштабу 1:250000 для ґрунтового покриву басейну Дунаю в рамках проекту Європейської Комісії "Danube Basin 250,000 eSOTER soil database"

 

 

 

 

 

5-6 лютого 2015 р. у м. Іспра (Італія) відбулася робоча зустріч з питання створення нової узгодженої бази даних масштабу 1:250000 для ґрунтового покриву басейну р. Дунай в рамках проекту Європейської Комісії "Danube Basin 250,000 eSOTER soil database".

Зустріч було організовано Інститутом навколишнього середовища та сталого розвитку Об'єднаного дослідницького центру Європейської Комісії (Institute for Environment and Sustainability, Joint Research Centre (JRC)). У засіданні взяли участь представники різних дослідницьких і наукових структур Європейської Комісії та науковці  з 14 країн, розташованих у басейні р Дунай, як потенційні співвиконавці робіт у майбутньому проекті.

Від України, згідно з запрошенням JRC, у зустрічі взяли участь старший науковий співробітник Лабораторії геоекофізики ґрунтів кандидат с.-г. наук Т.М. Лактіонова та головний фахівець Відділу науково-економічної діяльності, інтелектуальної власності та маркетингу інновацій ННЦ «ІГА імені О.Н.Соколовського» А.Я. Левін.

Під час зустрічі було зроблено близько тридцяти доповідей з метою ознайомлення співвиконавців із основними положеннями методології eSOTER, а також станом справ щодо існування і наповненості національних баз грунтових даних  у кожній країні-учасниці, наявності цифрових карт грунтів, ґрунтових WEB–ресурсів,  національних інформаційних грунтових центрів тощо, та обговорено подальші підходи до організації робіт за проектом.

Кожну з доповідей активно обговорювали і за результатами дискусії було відпрацьовано спільні положення щодо правил накопичення у національних базах даних інформації і відбору репрезентативних  грунтових профілів для єдиної гармонізованої європейської бази даних.

У доповіді Т.М.Лактіонової представлено структуру національної грунтової бази даних «Властивості грунтів України» та окреслено можливості її включення у гармонізовану європейську базу даних за методикою eSOTER, а також визначено позитивні моменти  і проблеми на шляху гармонізації. Однією з преференцій є можливість використання досвіду застосування SOTER-методології, набутого ще за участі у міжнародному проекті SOVEUR (1999-2001). Серед учасників зустрічі розповсюджено книгу з описом структури бази даних «Властивості грунтів України» (Т.М.Лактіонова, В.В.Медведєв та ін., 2012), яка виявилася досить затребуваною, оскільки включає також і англійський варіант опису структурних елементів української бази даних.

Зустріч проведно виключно англійською мовою.

За результатами робочої зустрічі керівництвом проекту "Danube Basin 250,000 eSOTER soil database" буде ухвалено рішення щодо порядку та обсягу  фінансової підтримки створення спеціальних (для території басейну р. Дунай) національних ґрунтових баз даних та картографічних матеріалів масштабу 1:250000 за уніфікованою методологією eSOTER.