Розроблено проєкт Загальнодержавної цільової програми використання та охорони земель

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19 січня 2022 р. № 70-р схвалено Концепцію Загальнодержавної цільової програми використання та охорони земель. Державним замовником Програми визначено Міністерство аграрної політики та продовольства України.

На запрошення Міністерства аграрної політики та продовольства України науковцями Інституту розроблено та надано проєкт Загальнодержавної цільової програми використання та охорони земель.

Метою Програми є реалізація державної політики України щодо забезпечення сталого розвитку землекористування, створення екологічно безпечних умов проживання населення і провадження господарської діяльності, захисту земель від виснаження, деградації та забруднення, відтворення та підвищення родючості ґрунтів, збереження функцій ґрунтового покриву, ландшафтного і біологічного різноманіття в умовах ринкового середовища та з урахуванням глобальних змін клімату.

Програмою окреслено шляхи та способи розв’язання проблеми у сфері використання та охорони земель, визначено завдання, які стосуються: оптимізації структури і використання земельних угідь; поліпшення протиерозійної організації території; запобігання виснаженню ґрунтів у аграрному виробництві; проведення меліорації ґрунтів з несприятливими властивостями; забезпечення відновлення порушених земель; зниження рівня забруднення ґрунтів і земель; відновлення екологічного стану земель, які постраждали від збройної агресії російської федерації; удосконалення інформаційного та нормативно-методичного забезпечення охорони та використання земель. Окреслено заходи, реалізація яких дасть можливість гарантувати збалансований та високопродуктивний розвиток агроекосистем, поліпшити якість природного середовища та умови життя людини та сприятиме підвищенню ефективності, збалансованості та конкурентоздатності сільськогосподарського виробництва.