Щодо урочистостей з нагоди 60-річчя від дня заснування Інституту

У 2016 році виповнилося 60 років від дня створення Національного наукового центру “Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського”. З дня заснування і дотепер, відповідно до своїх статутних завдань, Інститут здійснює наукове забезпечення охорони та раціонального використання ґрунтів, відтворення їх родючості, науковий супровід державних і галузевих програм з цих питань.

До свого ювілею Інститут підійшов з певними здобутками: проект Закону України «Про збереження ґрунтів та охорону їх родючості», проекти Національної програми охорони ґрунтів України, Державної цільової програми «Великомасштабне обстеження ґрунтового покриву України», Концепції організації і функціонування моніторингу ґрунтів в Україні з урахуванням європейського досвіду. В установі розроблено інформаційну систему Базу даних «Властивості ґрунтів України», адаптовану до провідних європейських ґрунтових інформаційних центрів, інформаційно-аналітичну систему оптимізації норм мінеральних добрив для отримання прогнозованих урожаїв с.-г. культур, сучасні агротехнології створення та застосування добрив нового покоління тощо.  На базі Інституту створено Центр Державної служби стандартних зразків ґрунту та Технічний комітет стандартизації 142 «Ґрунтознавство», яким розроблено близько 300 національних стандартів, у т.ч. 153 гармонізованих з міжнародними та європейськими нормативними документами.

Інститут та його провідні вчені входять до складу близько двох десятків світових, європейських та регіональних міжнародних  організацій. Його   визнано міжвідомчим національним ґрунтово-інформаційним центром та координаційним центром від України щодо співпраці з Глобальним ґрунтовим партнерством, яке функціонує під егідою Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Урочистості з нагоди  ювілею відбудуться з 19 по 21 жовтня 2016 року та включатимуть: Урочисте засідання Вченої ради Інституту (19 жовтня 2016 року, початок о 1000 годині в актовій залі Інституту) за участі Президента НААН, академіка Я.М. Гадзала, академіка-секретаря Відділення землеробства, меліорації та механізації НААН, члена-кореспондента В.Ф. Камінського, секретаря Глобального Ґрунтового Партнерства Р. Варгаса, представників органів виконавчої влади, наукових установ та вищих навчальних закладів; Міжнародну науково-практичну конференцію «Аграрна наука – агропромисловому комплексу Північно-Східного регіону України», за участі Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України, Харківської обласної державної адміністрації, представників ФАО, наукових установ та вищих начальних закладів регіону (21 жовтня 2016 року, Міжнародний аеропорт «Харків») у рамках Міжнародного аграрного форуму AGROPORT East Kharkiv 2016». Подробиці щодо проведення конференції на головній сторінці www.issar.com.ua.