СТРАТЕГІЧНИЙ ПЛАН МІЖНАРОДНОГО СОЮЗУ ҐРУНТОЗНАВЦІВ на 2021-2030 рр.

Міжнародний союз ґрунтознавців (International Union of Soil Science — IUSS) було засновано 19 травня 1924 року як Міжнародне товариство ґрунтознавства (ISSS), це глобальна організація ґрунтознавства, яка налічує близько 50 000 колективних членів.

Цілі IUSS полягають у сприянні всім галузям ґрунтознавства, а також у підтримці ґрунтознавців і тих, хто використовує або покладається на ґрунти у здійсненні своєї діяльності, у збільшенні обсягу знань і розуміння значущості ґрунтів та просуванні і впровадженні найкращих практик і політик, заснованих на сучасному науковому розумінні ґрунтів. IUSS поширює знання про ґрунтові ресурси як частину екосистем, які їх підтримують.

Місія IUSS полягає в тому, щоб: служити зміцненню світової спільноти ґрунтознавців; сприяти глобальному розуміння суті ґрунтів та їх захисту; розвивати співробітництво з усіма зацікавленими світовими сторонами та організаціями; стимулювати ґрунтознавчі ініціативи; консультувати керівні (владні) органи щодо політики відносно ґрунтів; комунікувати з іншими науковими дисциплінами та тими, хто використовує та покладається на ґрунти; підтримувати розвиток ґрунтової освіти та грамотності на всіх рівнях.

Як відомо, Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків (УТҐА) є дійсним членом IUSS і розділяє його бачення, цілі, наміри і плани.

Президентський Комітет IUSS (Президент Laura Bertha Reyes Sánchez, обраний (наступний) Президент IUSS Edoardo A. C. Costantini та колишній Президент IUSS Takashi Kosaki) до сторіччя Союзу розробив «Стратегічний план Міжнародного союзу ґрунтознавців на 2021-2030 рр.» (IUSS Strategic Plan, 2021 to 2030), який було затверджено Радою IUSS під час Всесвітнього конгресу ґрунтознавців — WCSS-2022 (Глазго, Шотландія, серпень 2022 року, https://22wcss.org/ ).

З оригінальним текстом Стратегічного плану (англійською мовою) можна ознайомитися на сайті ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» («IUSS STRATEGIC PLAN 2021-2030.pdf»), а також, у файлі “IUSS diversity, equity, and inclusive policy.pdf”, — з додатком до Стратегічного плану “Різноманітність, справедливість та інклюзивна політика IUSS.

Затверджений напередодні сторіччя IUSS (https://centennialiuss2024.org/) Стратегічний план IUSS скеровано на вирішення таких амбітних стратегічних завдань у 2021-2030 рр.:

  1. Підвищення ґрунтової свідомості та грамотності.
  2. Збільшення кількості членів Міжнародного союзу ґрунтознавців.
  3. Підвищення залучення зацікавлених сторін і зміцнення зв'язків з міжнародними науковими організаціями.
  4. Стимулювання наукових публікацій з найбільшим впливом.
  5. Посилення інформативності наукових результатів, сприяння розумінню, визнанню і формуванню поваги суспільства, та використання у ґрунтознавстві.
  6. Поліпшення ґрунтової освіти, обізнаності та охоплення ґрунтовими питаннями на всіх рівнях.
  7. Присудження нагород, призів та медалей для вшанування ґрунтознавців і прихильників, щоб зробити особливі досягнення помітними та збільшити визнання IUSS.
  8. Поліпшення розподілу та оцінки економічних ресурсів та контролю бюджетних планів і видатків Союзу.
  9. Прийняття політики рівності та справедливості та їх застосування у внутрішній практиці.

Наступним кроком на шляху імплементації прийнятого Стратегічного плану, є розробка планів упровадження для кожного з дев’яти перелічених стратегічних завдань. До цього процесу Міжнародний союз ґрунтознавців пропонує залучитися усім його дійсним членам, зокрема й Українському товариству ґрунтознавців та агрохіміків. Прохання до усіх членів УТГА та інших зацікавлених осіб долучитися до обговорення Плану впровадження Стратегічного плану IUSS на 2023-2030 рр., проєкт якого очікується від Президентського комітету IUSS у найближчий час. Просимо направляти свої пропозиції до Секретаріату УТГА на адресу головного вченого секретаря УТГА Ганни Момот ( utga-c@ukr.net ) з позначкою (темою е-mail «Пропозиції до Плану впровадження Стратегічного плану IUSS»).