Участь у 6-й зустрічі Міжнародної мережі ґрунтово-інформаційних установ INSII Глобального ґрунтового партнерства

6-а онлайн зустріч Міжнародної мережі ґрунтово-інформаційних установ (INSII - International Network of Soil Information Institutions, http://www.fao.org/global-soil-partnership/insii/en/) відбулася 7 - 9 жовтня 2020 р. на платформі відеоконференцій Zoom за участі представників ґрунтово-інформаційних установ – членів INSII, члени Робочої групи 4-го Ключового напряму діяльності Глобального ґрунтового партнерства (ГҐП), представники Секретаріату ГҐП, експерти з розробки цифрових карт, зокрема карт ґрунтового вуглецю і засолених ґрунтів, та інші зацікавлені особи. Кількість учасників часом досягала 75 осіб.

Від Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського», який є єдиним представником України в INSII з дня його заснування у грудні 2015 р., у заході взяли участь експерт із засолених ґрунтів, завідувачка лабораторії родючості зрошуваних і солонцевих ґрунтів, кандидат сільськогосподарських наук Марина Захарова, експерт із цифрового картографування ґрунтів, науковий співробітник відділу ґрунтових ресурсів Юрій Залавський та заступник координатора співробітництва України з ГҐП, координатор міжнародного співробітництва Інституту Аркадій Левін.

У декількох засіданнях заходу також взяли участь представники Українського ґрунтового партнерства – Л. Бондаренко, Л. Бойко, А. Скрипай та координаторка проєкту Глобального екологічного фонду та ФАО в Україні «Інтегроване управління природними ресурсами в деградованих ландшафтах лісостепової та степової зон України» Оксана Девіс.

На 6-й зустрічі INSII було обговорено такі питання:

  • Поточний стан та перспективи розвитку Глобальної ґрунтово-інформаційної системи GloSIS;
  • Виконання поточного Плану імплементації 4-го Ключового напряму діяльності ГҐП та проєкт перспективного Плану імплементації INSII на 2021-2030 рр.;
  • Прогрес у створенні глобальних ґрунтових карт:
  • GSOCseq: Глобальна карта потенціалу секвестрації органічного вуглецю ґрунту;
  • GSSmap: Глобальна карта засолення ґрунту;
  • GSERmap: Глобальна карта ерозії ґрунтів;
  • GSOCmap: Глобальна карта органічного вуглецю ґрунту;
  • GBSDmap: Глобальна карта чорноземних ґрунтів;
  • Програма розвитку потенціалу фахівців країн-виконавців 4-го Ключового напряму ГГП.

Обговорення перших двох питань, які є вирішальними для визначення шляхів подальшого розвитку діяльності INSII, проходило достатньо напружено. Декілька дискусійних моментів було винесено на он-лайн голосування для визначення узгодженої позиції зацікавлених сторін, перш за все членів INSII, Секретаріату ГҐП та членів Робочої групи 4-го Ключового напряму діяльності ГҐП. Наприклад, пропозиція Секретаріату ГҐП підпорядкувати усю діяльність INSII завданням створення GloSIS однозначної підтримки не отримало. З іншого боку, пропозицію Секретаріату про розробку перспективної програми діяльності INSII на наступне десятиріччя 2021-2030 рр. з п’ятьма «робочими потоками (workstream)» та з формуванням конкретного плану на наступний рік було підтримано присутніми майже одноголосно.

Порядок денний проведеної 6-ої онлайн зустрічі Міжнародної мережі ґрунтово-інформаційних установ та відповідні презентації розміщено на сайті ГҐП / ФАО на сторінці INSII: http://www.fao.org/global-soil-partnership/resources/events/detail/en/c/...

Очікується, що на цій же сторінці незабаром буде викладено у відкритому доступі звіт Секретаріату ГГП про 6-у зустріч INSII.

Довідка:

Завдання INSII включають таке:

  1. Скликання щорічних зустрічей для моніторингу прогресу у впровадженні планів імплементації 4-го Ключового напряму (КН4) Глобального ґрунтового партнерства
  2. Сприяння виконанню Плану імплементації КН4 ГҐП, виступаючи її органом, що приймає стратегічні рішення, в рамках обмежень Плану дій КН4, затвердженого Пленарною Асамблеєю ГГП.
  3. Звітування про хід та невирішені питання на кожній пленарній асамблеї ГГП.
  4. Надання підтримки Робочій групі КН4 (P4WG) та Ґрунтово-інформаційному фонду (SDF).
  5. Забезпечення доступу до географічної інформації щодо ґрунтів з метою формування продуктів Глобальної ґрунтової інформаційної системи за певних умов.
  6. Підтримка процесу розробки керівництв та надання консультування з питань, що стосуються фінансування та здійснення заходів Плану імплементації КН4.