Участь у другому форумі зацікавлених сторін Європейської обсерваторії ґрунтів

 

 

 

 

 

Фахівці ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського» (Максим Солоха, Анатолій Кучер, Аркадій Левін, Валерій Коляда, Тетяна Биндич, Віталій Лебедь, Аліна Ревтьє-Уварова, Євгенія Гладких та інші співробітники Інституту) взяли участь у другому форумі зацікавлених сторін Європейської ґрунтової обсерваторії (Second EU Soil Observatory Stakeholders Forum), організованому Об’єднаним дослідницьким центром (JRC) Європейської Комісії, який відбувся 24–26.10.2022 р. в он-лайн форматі на платформі WebEx.

Програму заходу можна переглянути у доданому файлі та на сайті JRC за посиланням https://esdac.jrc.ec.europa.eu/public_path/public_path/EUSO-SHF-2022/EUSO%20Stakeholder%20Forum%20-%20Agenda%20-2022-10-24.pdf

За запрошенням Об’єднаного дослідницького центру ЄС у перший день роботи Форуму 24.10.2022 р. на його Пленарному засіданні доктор сільськогосподарських наук Максим Солоха та доктор економічних наук Анатолій Кучер виступити з доповіддю «The current state of the soil cover of Ukraine under conditions of the armed aggression of the russian federation». За підсумками нещодавно проведеної міжнародної конференції у доповіді було представлено узагальнені результати впливу збройної агресії рф та воєнних дій на сучасний стан ґрунтового покриву України, оцінювання шкоди та збитків, заходи з відновлення, а також перспективні напрями співробітництва з Європейською ґрунтовою обсерваторією  (EUSO) та іншими закордонними партнерами.

Участь у Другому форум зацікавлених сторін Європейської ґрунтової обсерваторії – це можливість бути в курсі подій та обмінюватися інформацією з будь-ким, хто цікавиться ґрунтами, на різні теми, зокрема: останні розробки в ґрунтовій політиці, стан ґрунтознавства, нові й поточні дослідницькі проекти щодо ґрунту, а також методи оцінки здоров’я ґрунту в ЄС та за його межами.

Висловлюємо подяку провідному експерту з ґрунтів Об’єднаного дослідницького центру Європейської Комісії, Голові Міжнародної мережі ґрунтово-інформаційних установ Глобального ґрунтового партнерства ФАО, професору Луці Монтанареллі за надану можливість долучитися до такого рівня заходу й привернути увагу світової академічної спільноти та фахівців Європейської Комісії до тих викликів і проблем, які має вирішувати Україна для подолання наслідків збройної агресії рф.

Довідково:

Ґрунтова обсерваторія ЄС, яку було створено у 2021р.,   (https://joint-research-centre.ec.europa.eu/jrc-news/eu-soil-observatory-launched-monitor-trends-soil-health-europe-2020-12-04_en ) має стати головним постачальником довідкових даних і знань на рівні ЄС з усіх питань, пов’язаних із ґрунтами.

Призначенням EUSO є виконання таких функцій:

1. Підтримка розробки загальноєвропейської гармонізованої системи моніторингу ґрунтів, включаючи створення спільної інфраструктури ґрунтових даних з урахуванням загальноєвропейських національних зобов’язань щодо ґрунтової звітності, підтримка країн-членів ЄС у створенні та експлуатації національних або регіональних систем моніторингу та   накопичення результатів моніторингу ґрунтів у  Європейському центрі даних ґрунтів.

2. Консолідація та підвищення спроможності та функціональності Європейського центру даних про ґрунти (ESDAC) для підтримки нових потреб у знаннях та узагальнення інноваційних потоків ґрунтових даних.

3. Створення та підтримка  Інформаційної панелі ґрунтів ЄС, яка відображає стан здоров’я ґрунтів, тенденції його зміни та фактори впливу на стан ґрунтів країн ЄС.

4. Підтримка ґрунтових досліджень та інновації шляхом реалізації ґрунтової  місії «A Soil Deal for Europe», яка є невід’ємною частиною рамкової програми Horizon Europe на 2021-2027 роки.

5. Забезпечення проведення  відкритого та інклюзивного Форуму EUSO, який є основним заходом для залучення зацікавлених сторін. Форум забезпечує:  a) механізми для інформування спільноти зацікавлених сторін EUSO про найважливіші ґрунтові події, b) підтримку підвищення грамотності щодо ґрунту та c) збір відгуків про роботу Обсерваторії.