Участь у круглому столі: «Екологічна мережа України в контексті формування природоохоронного землекористування: стан та проблеми»

20 березня 2015 року відбувся всеукраїнський круглий стіл «Екологічна мережа України в контексті формування природоохоронного землекористування: стан та проблеми». Ініціатором проведення цього заходу виступила Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління. За участі представників Міністерства екології та природних ресурсів України, наукових установ Національної академії наук України й Національної академії аграрних наук України, регіональних департаментів екології та природних ресурсів обласних державних адміністрацій тут обговорювали питання створення інституціонального середовища природоохоронного землекористування, вдосконалення економічних відносин власності на землю й інші природні ресурси, що тісно пов’язані із землею, як базової основи формування екологічної мережі України. 

Роботу круглого столу відкривав заступник міністра екології та природних ресурсів України Курикін Сергій Іванович і ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, доктор біологічних наук, професор, член-кореспондент НААН Бондар Олександр Іванович, які наголосили на важливості розбудови екологічної мережі в Україні як екологічного каркасу сталого землекористування та землеустрою.

Основними доповідачами за тематикою заходу були: доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НААН Третяк Антон Миколайович; головний спеціаліст відділу розвитку природно-заповідного фонду Департаменту заповідної справи Демиденко Лариса Георгіївна.

У роботі всеукраїнського круглого столу від ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» брав участь завідувач сектору економічних досліджень, кандидат педагогічних наук, член-кореспондент АЕНУ Кучер Анатолій Васильович.

Учасники круглого столу за результатами обговорення представлених доповідей і проведеної дискусії дійшли до висновку про важливість формування екологічної свідомості, нової системи цінностей, екологічної культури, розвитку екологічної освіти, яка стає основним засобом гармонізації взаємодії людини й природи. Ключовими факторами ефективності механізмів розв’язання екологічної проблеми країни, на думку фахівців, є відкрите та публічне обговорення стратегічних і проблемних документів у сфері земельної екологічної політики із залученням представників усіх секторів суспільства.

П Р О Г Р А М А круглого столу