Участь у круглому столі: «Концептуальні засади розвитку сільськогосподарського землекористування сільських територій»

 

 

 

 

 

 

21 листопада 2014 р. на базі НААН відбувся круглий стіл «Концептуальні засади розвитку сільськогосподарського землекористування сільських територій», на якому здійснено презентацію концептуальних засад та експертне обговорення проблем розвитку сільськогосподарського землекористування України. Від ННЦ «ІҐА імені О. Н. Соколовського» у круглому столі взяв участь завідувач сектору економічних досліджень, канд. пед. наук, чл.-кор. АЕНУ А. В. Кучер, який зазначив, що ґрунти як головний компонент біосфери, завдяки якому земля трансформується в головний засіб виробництва й предмет праці в аграрному секторі, потребують законодавчого врегулювання правового захисту, для чого Парламенту слід ухвали Закон України «Про збереження ґрунтів та охорону їх родючості» й забезпечити його виконання. Крім того, А. В. Кучер наголосив на необхідності ухвалення Національної програми охорони ґрунтів України (проект якої розроблено в ННЦ «ІҐА імені О. Н. Соколовського») й залучення профільних наукових установ до її реалізації та пошуку відповідних джерел її фінансування.

Наявна інформація про ґрунтовий покрив недостатня й не дає повного уявлення про його сучасний стан. Так, матеріали великомасштабного ґрунтового обстеження (1957–1961 рр.) застарілі, відповідають сучасним реаліям на 30–50 % і потребують оновлення шляхом проведення повторного обстеження з використанням методів дистанційного зондування і ГІС-технологій. У цьому зв’язку в ННЦ «ІҐА імені О. Н. Соколовського» розроблено проект Державної цільової програми «Великомасштабне обстеження ґрунтового покриву України». Крім того, на виконання Указу Президента України Про рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про комплекс заходів щодо вдосконалення проведення моніторингу довкілля та державного регулювання у сфері поводження з відходами в Україні» (від 25.04.2013 р.) у ННЦ «ІҐА імені О. Н. Соколовського» розроблено проекти вдосконаленої Концепції розвитку моніторингу земель в Україні та Методики моніторингу ґрунтів до Концепції реформування державної системи моніторингу довкілля.

У заключній частині засідання круглого столу його учасники підбили підсумки й сформували пропозиції до проекту Концепції розвитку сільськогосподарського землекористування України.

 

Програма круглого столу