«Український чорнозем: охорона, моніторинг, землеустрій» Круглий стіл в НААН

З метою широкого привертання уваги спільноти до вирішення стратегічних питань моніторингу, землеустрою, охорони та збереження чорнозему, як еталону ґрунтів, які загострилися у зв’язку з воєнними діями, викликаними агресією рф, на базі Національної академії аграрних наук України 23 червня було проведено круглий стіл «Український чорнозем: охорона, моніторинг, землеустрій». У заході брали участь 69 учасників – представники органів центральної виконавчої влади (Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру), вчені наукових установ Національної академії наук, Національної академії аграрних наук України, закладів вищої освіти.

Від Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» взяли участь керівник Інституту, академік НААН Святослав Балюк та провідний науковий співробітник лабораторії родючості зрошуваних і солонцевих ґрунтів, доктор сільськогосподарських наук Людмила Воротинцева.

На засіданні з доповідями виступили:

  • Святослав Балюк – д.с.-г.н., професор, академік НААН, в.о. директора ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» – «Український чорнозем: сучасний стан, еволюція, екологія, охорона»
  • Андрій Мартин – д.е.н., професор, член-кореспондент НААН, завідувач кафедри землевпорядного проєктування Національного університету біоресурсів і природокористування України – «Формування моніторингу земель з урахуванням Європейського досвіду та новітніх інформаційних технологій»;
  • Йосип Дорош – д.е.н., професор, член-кореспондент НААН, директор Інституту землекористування НААН – «Результати досліджень Інституту землекористування НААН щодо моніторингу земель в контексті завдань землеустрою, обумовлених воєнними діями».

У доповідях та обговоренні доповідачі та учасники круглого столу висвітлили питання щодо необхідності формування системи моніторингу земель з урахуванням європейського досвіду, з використанням автоматизованих інформаційно-аналітичних систем та дистанційного зондування Землі, з інтеграцією до програми Copernicus із дослідження навколишнього середовища та безпеки (GMES), зі створенням Служби моніторингу земель.

Торкнулися також аспектів визначення правового статусу ґрунтів, удосконалення нормативно-технічних документів щодо використання земель, зокрема норм і правил у сфері землеустрою, нормативів оцінки якості та стану ґрунтів, реалізації заходів з екологобезпечного та раціонального використання ґрунтів (земель).

Академік НААН Святослав Балюк у своїй доповіді підкреслив, що за площею чорноземів Україна займає 6 місце у світі, повідомив учасників, що на Пленарній асамблеї ГҐП/ФАО (23-25 травня 2022 р.) було презентовано Глобальну карту поширення чорноземних ґрунтів у світі. Загальна площа чорноземів становить 725 млн га — це 5,6 % глобальної земельної площі та 10 % світових запасів органічного вуглецю. На чорноземах розташовано 227 млн га сільскогосподарських угідь, що становить 17 % глобальної площі посівних угідь.

Вчений наголосив, що на сьогодні в Україні чорноземам приділяється значна увага та вважається, що саме їх раціональне використання допоможе вирішити вкрай важливі проблеми: гарантування продовольчої безпеки країни, збільшення обсягів валютних ставок за рахунок експорту та інвестицій, відродження села. Акцентовано увагу на необхідності вирішення стратегічних для України питань моніторингу чорноземів з використанням сучасних методів, інструментарію та створення Служби з охорони ґрунтів.

Особливу увагу приділено питанням збереження чорнозему як еталону ґрунтів, який на сьогодні, внаслідок воєнної агресії рф, зазнає руйнування, посилення розвитку деградаційних процесів — механічні порушення, засмічення, переущільнення, забруднення, біологічна деградація та ін.

Доповідач продемонстрував створену науковцями Інституту карту впливу воєнних дій, викликаних збройною агресією рф, на стан ґрунтового покриву України. Всі аспекти втрати якості чорноземів мають бути враховані в Методиці визначення шкоди та збитків, завданих ґрунтам внаслідок збройної агресії рф.

Академік Святослав Балюк окреслив пріоритетні напрями стратегії з охорони та раціонального використання чорноземів для гарантування продовольчої безпеки країни та досягнення нейтрального рівня їх деградації.

За результатами проведеного круглого столу прийнято Резолюцію, в якій викладено пропозиції до Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо реалізації системи заходів, спрямованих на забезпечення раціонального використання земель, відтворення та підвищення родючості ґрунтів, інших корисних властивостей землі, збереження екологічних функцій ґрунтового покриву та охорони довкілля.

Програма заходу

Проєкт Резолюції