Вебінар «Індикатори здоров’я ґрунту»

12 травня 2023 р. в онлайн форматі на платформі Zoom відбувся вебінар «Soil Health Indicators», організований Агенцією з управління розвитку сільського господарства та продовольства (Teagasc).

На вебінарі було представлено основні висновки дослідницьких проєктів, виконаних у межах Європейської партнерської програми SOIL (EJP SOIL) щодо підходів до оцінювання здоров'я ґрунтів, які сприяють розробці та впровадженню Закону про Здоров'я ґрунтів ЄС.

Розглянуто такі теми:

1. Що таке здоров'я ґрунтів? У рамках цієї теми дослідники висвітлили поняття «здоров'я ґрунту», обговорили важливість розробки та вдосконалення поняття "здоров'я ґрунту" у контексті оцінки екосистемного здоров'я.

2. Індикатори здоров'я ґрунту та їх параметризація. Дослідники обговорили можливі способи групування та ранжування показників здоров'я ґрунтів. Також учасники проєктів EJP SOIL запропонували використовувати багаторівневий підхід до реалізації моніторингу здоров'я ґрунтів. Зокрема, було запропоновано використовувати показники, які вже застосовуються у більшості країн ЄС, як початковий рівень моніторингу (Tier 1).

Доповідачі розглянули можливості інтегрування результатів моніторингу здоров'я ґрунтів у загальну оцінку стану екосистеми. Також доповідачі підкреслили, що ефективна політика та управління ґрунтами повинні враховувати потреби та думки різних зацікавлених сторін — фермерів, науковців, представників громадських організацій та громадян.

Всі презентації та запис вебінару буде опубліковано на сайті EJP SOIL за посиланням https://ejpsoil.eu/science-to-policy. Від ННЦ “ІҐА імені О.Н. Соколовського” у вебінарі взяла участь старший науковий співробітник лабораторії геоекофізики ґрунтів імені академіка НААН В.В. Медведєва — Оксана Бігун.