Вітаємо стипендіата від MSCA4Ukraine

Наталія ПРОЗОРОВА, канд. економ. наук, старший науковий співробітник відділу інноваційної економіки, зовнішніх зв'язків та інформатизації наукових досліджень ННЦ «Інститут грунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського» отримала стипендію консорціуму MSCA4Ukraine та працюватиме з партнерами, співавторами у 2-річному дослідницькому проєкті LANDMARC, проєкту EU Horizon 2020, на тему: «Підвищення стійкості українського сільського господарства для післявоєнного відновлення ґрунту та пом’якшення викидів вуглецю». Стипендії фінансуються в рамках заходів Marie Skłodowska- Curie ЄС. https://www.tudelft.nl/en/2023/tbm/natalia-prozorova-receives-fellowship...

Консорціум MSCA4Ukraine надав стипендійну підтримку 111 науковцям та 13 докторантам з України, що дозволяє їм продовжувати свої дослідження в країні перебування. Консорціум MSCA4Ukraine запущено у вересні 2022 року як частину відповіді ЄС на вторгнення російської федерації в Україну, MSCA4Ukraine дозволяє переміщеним дослідникам з України продовжувати свою роботу в академічних і неакадемічних організаціях у країнах-членах ЄС та країнах, асоційованих з Horizon Europe, зберігаючи зв’язки з науково-інноваційними спільнотами в Україні.

Війна в Україні посилила руйнування ґрунту, зробила землю непридатною для сільського господарства та вплинула на продовольчу безпеку світу. Таким чином, пошук ефективної післявоєнної стратегії для відновлення та накопичення вуглецю в сільськогосподарських ґрунтах є важливим. Україна має унікальні ресурси та можливості для підтримки продовольчої безпеки та скорочення викидів вуглецю. Враховуючи цей контекст, дослідницьким запитанням є таке: «Як інтеграція наукових інструментів і нових ділових практик може сприяти просуванню стратегії впровадження політики для досягнення цілей продовольчої безпеки та пом’якшення клімату?»

Марія Габріель, єврокомісар з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді, зазначила: «Ініціатива MSCA4Ukraine є ще одним доказом нашої солідарності з українським народом. Ми пишаємося тим, що 124 науковці зможуть продовжувати свою дослідницьку роботу та отримають доступ до навчання, навичок і можливостей кар’єрного розвитку. Ми сподіваємося, що вони зможуть зробити внесок у відбудову своєї рідної країни після закінчення війни».

Проєкт LANDMARC (Пом’якшення наслідків на основі землекористування для стійких кліматичних шляхів) — це проєкт, що фінансується ЄС і який посилить розуміння реалістичності наземних рішень щодо негативних викидів у сільському господарстві, лісовому господарстві та інших секторах землекористування. LANDMARC — це консорціум із 19 партнерів, що базуються в Європі, Азії та Америці. Проєкт координується Делфтським технологічним університетом і JIN Climate and Sustainability у Нідерландах.

Організації, науковці яких беруть участь у проєкті: Bioclear Earth (Нідерланди);  Ambienta (Іспанія) and  Agroinsider  (Португалія); ETH Zurich (Швейцарія); University of Kassel (Німеччина); ALCES (Канада) ACLESflow modelling; The National Scientific Center “Institute of Soils Science and Agrochemistry Research, named after O.Sokolovsky” (ISSAR) (Kharkiv, Ukraine).