Всесвітній день боротьби з опустелюванням

17 червня 2014 року виповнюється 20 років з дня прийняття Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням. Цей день міжнародна спільнота відзначає як Всесвітній день боротьби з опустелюванням.

Україна приєдналася до Конвенції ООН у 2002 році. Мета Конвенції – консолідація міжнародної спільноти для боротьби з різними видами деградації земель під впливом природних та антропогенних чинників, скорочення масштабів деградації земель, для розробки заходів охорони ґрунтів від деградації.

За даними вчених НААН, завдяки змінам клімату в останні десятиліття у південних і східних регіонах України (Херсонська, Запорізька, Луганська області та інші) починають з'являтися ознаки опустелювання, підвищилися літні температури, почастішали тривалі посухи.

Основна увага наукової спільноти ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» зосереджена на вирішенні нагальних проблем в галузі охорони ґрунтів на законодавчому, нормативному, нормативно-методичному та технологічному рівнях. Зокрема, розроблено та надано до Верховної Ради України проект Закону України «Про збереження ґрунтів та охорону їх родючості», проект Національної програми охорони ґрунтів, Національну доповідь про стан родючості ґрунтів, Наукові основи охорони і раціонального використання зрошуваних земель України, Концепцію інтегрованого управління екологічним ризиком деградації ґрунтів, підготовлено низку рекомендацій щодо необхідності впровадження протидеградаційних заходів на зрошуваних землях, щорічно надаються матеріали до Національної доповіді про стан навколишнього природного середовища в Україні.