Виступ на міжнародній конференції з економічного розвитку та спадщини Нобелівського лауреата Семена Кузнеця

25 травня 2023 р. у змішаному (оф/онлайн) форматі відбулася міжнародна наукова конференція з економічного розвитку та спадщини Семена Кузнеця «Economic Development and the Legacy of Simon Kuznets» (CED–2023), організована Харківським національним економічним університетом імені Семена Кузнеця. Конференцію проведено у вигляді круглого столу «Неспокійний світ та перспективи майбутнього розвитку». Місія заходу полягала у створенні платформи, де економісти, представники академічних, урядових і приватних структур змогли презентувати свої результати досліджень, обмінюватись ідеями та інформацією в колегіальному середовищі. У конференції брали участь понад 200 науковців провідних університетів України, Франції, ОАЕ, Польщі, Іспанії, Ізраїлю, Словаччини, Італії, Латвії, Швеції, Китаю, Болгарії, Туреччини, Норвегії, Німеччини, Португалії, Молдови, Швейцарії, Литви, Естонії та Азербайджану.

Цього року серед ключових доповідачів на пленарному засіданні виступив професор Жан ТІРОЛЬ (Jean TIROLE), Лауреат Нобелівської премії з економіки 2014 року, з доповіддю «Pursuing the common good». Доповідь всесвітньо відомого економіста сфокусована на висвітленні ключових положень його книги «Економіка для спільного блага», зокрема сутності загального блага, амбіцій економіки спільного блага, моральності ринків, провалів урядів. Підсумовуючи Жан ТІРОЛЬ, зазначив, що (1) ринки та конкуренція самі по собі не є ані моральними, ані аморальними. Обов’язок регулювання полягає у виправленні провалів ринку; (2) ефективна державна політика вимагає: а) розуміння сучасного стану; б) урахування сприйняття та когнітивних упереджень; (3) для вирішення ключових суспільних проблем (зокрема проблеми глобального потепління) необхідно використовувати аналіз економіки та соціальних наук і принцип загального блага.

Від ННЦ «ІҐА імені О. Н. Соколовського» у конференції взяв участь доктор економічних наук, старш. дослідник, чл.-кор. Академії економічних наук України Анатолій КУЧЕР, виступивши із доповіддю «Sustainable management of soil resources as the basis of food security: challenges and prospects in the conditions of martial law and post-war recovery». Висловлюємо подяку організаторам за запрошення до участі в міжнародній конференції такого високого рівня, де можна було не тільки послухати доповідь Лауреата Нобелівської премії з економіки, а й поставити йому запитання, зокрема Анатолій КУЧЕР поцікавився думкою Жана ТІРОЛЯ щодо доцільності чи не доцільності впровадження плати за екосистемні послуги, які є одним із суспільних благ. Це питання стає дуже важливим у контексті негативного впливу безпідставно розв’язаної рф війни на посилення темпів зміни клімату та знищення екосистемних послуг. Не можна не погодитися з думкою Жана ТІРОЛЯ про те, що ця конференція є чудовою інвестицією у майбутнє України, незважаючи на усі труднощі сьогодення.

Із детальнішою інформацією про конференцію та матеріалами конференції можна ознайомитися за посиланнями