«Законодавство і стратегії Європейського Союзу у сфері охорони ґрунтів»

У межах реалізації проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог (АПД)» 4 травня 2023 р. проведено онлайн-конференцію «Законодавство і стратегії Європейського Союзу у сфері охорони ґрунтів» за підтримки Федерального міністерства продовольства і сільського господарства Німеччини.

Головною темою конференції було обговорення законодавства і стратегії ЄС у сфері охорони ґрунтів. Базою для дискусії запропоновано аналітичний документ, представлений Д-р Андреа Бесте — Експертом Грунтової місії ЄС, Керівницею Офісу з охорони ґрунтів і екологічної аграрної структури — «Законодавство і стратегії Європейського Союзу в сфері охорони ґрунтів», який було розроблено у 2022 році на замовлення Фахового діалогу із земельних питань при АПД.

У дискусії взяли участь представники українських наукових установ: проф. д-р Юрій Зайцев — Генеральний директор Інституту охорони ґрунтів України; проф. д- р Йосип Дорош — Директор Інституту землекористування НААН України; проф. д-р Андрій Ачасов — професор, в.о. завідувача кафедри екології та менеджменту довкілля, Каразінського навчально-наукового інституту екології. Учасником конференції від ННЦ ІҐА імені О.Н.Соколовського був д-р Максим Солоха — завідувач лабораторії інструментальних методів досліджень ґрунтів, стандартизації і метрології. Основною метою дискусії було обговорення кроків України у роботі над програмами і стратегіями, які уможливлюють наближення до ЄС у сфері охорони ґрунтів та можливості для активної діяльності України у цій сфері.

Проєкт «Німецько-український агрополітичний діалог (АПД)» реалізується за підтримки Федерального Міністерства продовольства та сільського господарства (BMEL) з 2006 року. Реципієнтом проєкту є Міністерство аграрної політики та продовольства України. Хоча виконавцем усієї двосторонньої програми є ТОВ ГФА Консалтинг Груп, проєкт АПД впроваджується консорціумом, який складається з ТОВ ІАК Аграр консалтинг (IAK), Лейбніц-Інституту аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою (IAMO) та ТОВ АФЦ Консультантс Інтернешнл. Проєкт спрямований на підтримку України у сферах сталого сільського господарства, ефективної переробної промисловості та міжнародної конкурентоспроможності відповідно до принципів ринкової та регуляторної політики, враховуючи потенціал розвитку, що випливає з Угоди про асоціацію між ЄС та Україною.