Засідання координаційно-методичної ради ПНД НААН 1 «ҐРУНТОВІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ: ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, РАЦІОНАЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ, МЕНЕДЖМЕНТ, ТЕХНОЛОГІЇ». Результати за І півріччя 2022 року

21 липня 2022 року у Національному науковому центрі «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» відбулося засідання координаційно-методичної ради (КМР) з проблем ґрунтознавства, агрохімії та охорони ґрунтів. Розглянуто підсумки виконання у першому півріччі 2022 року ПНД НААН 1 «Ґрунтові ресурси України: інформаційне забезпечення, раціональне використання, менеджмент, технології» (дистанційно в режимі он-лайн на платформі Zoom).

Згідно з порядком денним, про хід виконання ПНД та питання, які вирішує Інститут і ґрунтово-агрохімічна спільнота, доповів директор ННЦ ІҐА, керівник ПНД, академік НААН, професор С.А. Балюк.

Про результати роботи за завданнями звітували керівники трьох підпрограм: зав. відділом ґрунтових ресурсів канд. с.-г. наук, ст. наук. сп. В.Б. Соловей (1 «Забезпечення раціонального використання та сталого управління ґрунтовими ресурсами України»); зав. лабораторії ерозії ґрунтів канд. с.-г. наук В.П. Коляда (2 «Системи запобігання та припинення процесів деградації земель для збереження здоров’я ґрунтів та гармонізації їх продуктивних і екологічних функцій»); заступник директора з наукової роботи чл.-кор. НААН, д-р. біол. наук, ст. наук. сп. М.М. Мірошниченко (3 «Стабілізація вмісту органічного вуглецю в ґрунтах сільськогосподарських угідь, підвищення ефективності управління живленням рослин в умовах кліматичних змін»).

Керівники підпрограм констатували, що в цілому всі завдання 2-го рівня, згідно з робочими програмами на 2022 рік, виконано. Набуло розвитку положення щодо методичних засад визначення збитків, завданих ґрунтам бойовими діями унаслідок збройної агресії рф, розпочато роботи з розробки методичного підходу до оцінювання впливу фізичної та механічної деградації на ґрунтовий покрив України, спричиненого веденням воєнних дій, проаналізовано сучасне міжнародне нормативно-методичне забезпечення щодо відбирання проб ґрунту і сформовано методичні рекомендації щодо особливостей пробовідбирання на потенційно забруднених земельних ділянках у місцях бойових дій, як доказової бази для обчислення розмірів компенсацій за екологічну шкоду земельним ресурсам у міжнародних судових позовах. Звіти про виконання завдань ПНД за І півріччя 2022 року затверджено.

Затверджено склад КМР (без змін) та план роботи КМР на 2 півріччя 2022 р.

З науковою доповіддю «Оцінювання збитків за екологічну шкоду земельним ресурсам України внаслідок збройної агресії російської федерації: науково-методичні шляхи удосконалення доказової бази для міжнародних судових інституцій» виступила в.о. зав. відділу охорони ґрунтів, канд. с.-г. наук К.Б. Смірнова.