Глобальний форум з продовольства та сільського господарства

Принт-скрін з сайту https://www.gffa-berlin.de/en/berliner-agrarministerkonferenz-2/З 24 до 28 січня в Берліні відбувся Глобальний форум з продовольства та сільського господарства (Global Forum for Food and Agriculture - GFFA 2022). Організатором цього видатного міжнародного заходу, який проводиться щорічно починаючи з 2009 року, є Федеральне міністерство Німеччини з продовольства та сільського господарства (BMEL).

Вперше з 13 щорічних зустрічей форум у цьому році було присвячено питанням здоров’я ґрунтів та їх впливу на продовольчу безпеку та глобальні кліматичні проблеми. Головною темою GFFA 2022 року було «Стале використання землі: продовольча безпека починається з ґрунту», яка сьогодні розглядається як одна з найважливіших проблем глобальної продовольчої ситуації і вимагає співпраці в усьому світі.

Загальновідомо, що більше ніж 90 відсотків світового виробництва їжі залежить від ґрунту. До того ж ґрунт забезпечує середовище існування для ґрунтових організмів і є найважливішим наземним поглиначем вуглецю на Землі. Проте якість ґрунтів у світі все більше погіршується, а родючих земель стає все менше. Розвиток цих руйнівних процесів необхідно зупинити шляхом раціонального використання земельних ресурсів та збереження існуючих сільськогосподарських угідь. Існує нагальна потреба, щоб міжнародне співтовариство розробило та впровадило життєздатні та практичні рішення у цьому напрямі.

Завданням форуму GFFA 2022 було надання ключового поштовху до цього та сприяння міжнародному обміну думками та рішеннями.

На форумі за 1 тиждень на 21 панельній дискусії за участі більше ніж 130 доповідачів (або спікерів) було розглянуто чотири основних питання:

  • Як ми можемо покращити захист ґрунту?
  • Як ми можемо відновити деградовані ґрунти?
  • Як ми можемо зробити використання обмежених земельних ресурсів більш сталим?
  • Як фермери в усьому світі можуть отримати справедливий доступ до землі?

За обговоренням в режимі онлайн спостерігали більше 2200 глядачів, які загалом здійснили більше 10000 переглядів заходів форуму у прямої трансляції.

Найбільш важливою політичною подією GFFA 2022 стала Берлінська конференція міністрів сільського господарства, як ключовий міжнародний епізод на початку року. Близько 80 міністрів сільського господарства та високопоставлених представників міжнародних організацій приєдналися до міністерської онлайн конференції.

Перелік учасників найбільшої зустрічі міністрів сільського господарства у світі, включаючи Україну, наведено у файлі «GFFA_2022_Participating countries+Delegations.pdf».

За результатами конференції 68 міністрів підписали розгорнуте заключне комюніке «Стале використання землі: продовольча безпека починається з ґрунту». Воно насамперед є закликом до практичних дій і входить до поточного міжнародного дискурсу щодо світової аграрної політики.

Міністри сільського господарства погоджуються, що:

  • наші ґрунти треба берегти;
  • необхідно досягти прогресу в пом’якшенні наслідків зміни клімату та адаптації до змін клімату;
  • біорізноманіття ґрунтів є життєво важливим для здорових ґрунтів;
  • оскільки світові земельні ресурси обмежені, ними потрібно керувати на сталому рівні;
  • має бути гарантованим справедливий доступ до сільськогосподарських земель;
  • інвестиції, селекція, дослідження, інновації та цифровізація відіграють значну роль у тому, щоб зробити використання ґрунтів більш сталим;
  • необхідно підтримувати стійкі та сталі системи харчування.

Переклад комюніке Берлінської конференції міністрів сільського господарства українською мовою.

В рамках GFFA вже традиційно (6-й раз) відбувся також Міжнародний форум молодих фермерів (YFF) з усіх континентів. GFFA дав їм можливість бути почутими на міжнародному рівні оскільки молоді фермери можуть активно робити свій внесок у досвід, здобутий на власних фермах або під час роботи в національних сільськогосподарських організаціях. Їхня роль є вирішальною у формуванні глобального постачання продовольства майбутнього.

Учасників даного непублічного заходу було відібрано у співпраці зі Всесвітньою організацією фермерів (WFO). Захід адресований лише запрошеним молодим фермерам і тому не відкритий для громадськості. У 2022 році YFF зібрав 16 молодих фермерів. Після поглибленого обміну досвідом під час кількох онлайн-зустрічей вони підготували власну заяву на тему GFFA, яка містить їхні вимоги щодо сільськогосподарської політики. Цю заяву представили на конференції міністрів сільського господарства два представники групи у п’ятницю, 28 січня 2022 року.

Найбільш популярним публічним науковим заходом форуму GFFA став так званий GFFA Science Slam - Науковий слам (змагання, турнір, очний конкурс) «Думай вголос!». На цьому розважальному науковому заході 26 січня після короткого привітання Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини (BMEL) було представлено змішаній аудиторії чотири науково- популярних доповіді (презентації) тривалістю не більше 10 хвилин. Основна тема — «Стале використання землі: продовольча безпека починається з ґрунту». Головна увага тут зосереджена на донесенні наукових концепцій до неекспертної аудиторії. Кому буде присуджено приз BMEL, в кінцевому підсумку визначали глядачі у формі голосування, причому крім наукового змісту, оцінювались також зрозумілість та розважальна цінність доповідей.

Більш детальну інформацію про GFFA 2022 можна знайти на сайті: https://www.gffa-berlin.de