Віртуальна позачергова сесія Десятої Пленарної асамблеї Глобального ґрунтового партнерства

30 червня 2022 року відбулася віртуальна позачергова сесія Десятої Пленарної асамблеї Глобального ґрунтового партнерства (10 ПА ГГП), присвячена обговоренню лише одного питання — оцінки наслідків можливої інституціоналізації Глобального ґрунтового партнерства (ГҐП) у складі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

У позачерговій сесії 10 ПА ГГП було зафіксовано до 175 учасників, серед яких переважали представники партнерів ГҐП, Секретаріату ГҐП, офіційні представники країн та ЄК у ФАО (члени ФАО) та представники керівництва ФАО. Від України у віртуальній позачерговій сесії 10 ПА ГҐП взяли участь Координатор співробітництва України з ГҐП, керівник Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» Святослав БАЛЮК та заступник Координатора співробітництва України з ГҐП, координатор міжнародної діяльності Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» Аркадій ЛЕВІН.

Модератором заходу був відомий європейський експерт з ґрунтів, представник Європейського Союзу в ФАО, голова Міжнародної мережі ґрунтово-інформаційних установ ГҐП Лука МОНТАНАРЕЛЛА.

За результатами близько тригодинного обговорення одностайної підтримки головного варіанту остаточної інституціоналізації ГҐП зі збереженням ГҐП з усіма його компонентами та додатковим створенням спеціалізованого «ґрунтового» підкомітету COAG (Комітет ФАО з питань сільського господарства) досягнуто не було.

За даних умов представники України підтримали пропозиції Секретаріату ГҐП щодо подальшої конкретизації пропонованого варіанту інституціоналізації ГҐП з його остаточним обговоренням на 11 Пленарній асамблеє ГҐП. Детальний аналіз повинен включати такі питання:

• фінансові наслідки збереження ГҐП та створення підкомітету COAG з питань ґрунтів;

• шляхи уникнення конкуренції за ресурси між ГҐП та Підкомітетом;

• склад і процедура призначення членів підкомітету з питань ґрунтів;

• розподіл ролей і робочих планів ГҐП і Підкомітету з ґрунтів, у яких слід уникати перекриття;

• роль координаційних центрів ГҐП, урядових партнерів та Пленарної асамблеї; • механізми координації між ГҐП та Підкомітетом з ґрунтів;

• процес прийняття узгоджених рішень між ГҐП та Підкомітетом COAG із ґрунтів;

• вплив пропонованої інституціоналізації ГҐП на недержавні зацікавлені сторони, включаючи фермерів.

Пояснювальна записка Секретаріату ГҐП українською мовою з ретельним аналізом даного питання. 

Порядок денний на сайті ФАО 

Звіт про позачергову сесію 10 Пленарної асамблеї Глобального ґрунтового партнерства можна переглянути на сайті ФАО за посиланням: https://www.fao.org/3/cc0787en/cc0787en.pdf